Så varför behöver vi stimulera lymfsystemet? Sköter inte kroppen det själv?
Jo, egentligen. MEN... I en värld där stillasittande arbete, kronisk stress och överdriven skärmexponering har blivit normen, lider vårt lymfsystem i det tysta. Detta finurliga reningsverk i vår kropp kämpar mot en rad moderna livsstilsproblem, vilka hindrar dess optimala funktion. Låt oss utforska.

Gamnacke, Mobilnacke, Appnacke...
"Kärt" barn har många namn. Vi känner väl alla numera till kroppshållningen med kutande rygg, hopdragna, framåtroterade axlar och framskjuten haka. Vi människor är ju faktiskt inte riktigt gjorda för att sitta stilla under långa perioder framför skärmar som hör den moderna arbetsplatsen, och hela vårt nutida samhälle, till. (Frågan är om man ens ska kalla det "modernt" då....?!)
Förutom att snedbelastningen leder till värk och smärta i axlar och nacke, så hindrar det även lymfvätskan från att flöda fritt. Den dålig hållningen kan vara negativt för lymfflödet av flera skäl.
Problemet med Dålig Hållning (inte bara att det inte är snyggt)
1. Komprimering av Lymfkärl: En framåtroterad axelrotation och en "gamnacke" kan orsaka kompression av lymfkärl i nacke och axlar. Detta kan hindra den fria strömmen av lymfa genom dessa kärl, vilket leder till en minskad cirkulation och en ökad risk för lymfatisk stagnation.
Man kan tänka på det som en trädgårdsslang som har vikt sig - då slutar vattnet att flöda. Precis så är det inuti kroppen!

2. Hinder för Dränering: En dålig hållning kan också skapa hinder för lymfatisk dränering från vissa delar av kroppen. Detta beror på att lymfkärl och lymfknutor kan klämmas åt eller blockeras av ojämnt fördelad tryck från felaktiga kroppspositioner.
Tänk dig badkaret eller handfatet där hemma när det är stopp i avloppet. Vad händer? Jo, vattnet blir stillastående och rinner inte bort ut genom avloppet. Lämnar man det så samlas bakterier, dålig lukt... Say no more! ;-)
3. Nedsatt Muskelpumpning: En korrekt hållning främjar optimal funktion av muskelpumpning, vilket hjälper till att driva lymfflödet genom kroppen. En dålig hållning kan minska effektiviteten av denna pumpning, vilket resulterar i en minskad lymfcirkulation.
Sammanfattningsvis kan dålig hållning skapa fysiska hinder som hindrar lymfsystemets förmåga att fungera effektivt. Genom att upprätthålla en god hållning kan vi främja fri rörelse av lymfa genom kroppen och stödja vårt lymfsystems hälsa och funktion.
Hej Tadasana!! :-)
Stress, sömnbrist och miljögifter
Vår kropp är inte utformad för den kroniska stress och sömnbrist som många av oss upplever dagligen. Denna belastning påverkar inte bara vårt välmående på djupet utan kan också hämma lymfflödet. Tillsammans med föroreningar och miljögifter som vi utsätts för i vår omgivning, utgör dessa faktorer en överväldigande börda för vårt lymfsystem att hantera.
Precis som vi, när vi blir utmattade av att ständigt vara överbelastade och sällan / aldrig pausar.
Behovet av Stimulans och Omsorg
För att stödja vårt lymfsystem så att det fungerar som det ska behöver vi aktivt arbeta för att motverka de negativa effekterna av vår moderna livsstil. Du kan ge ditt lymfsystem de pauser det behöver för att återhämta sig och fungera effektivt genom att:
Planera in lugna perioder
Praktisera djupandningsövningar
Investera tid i återhämtning
Mjuk träning och rörelse (promenader, yoga, dans...)
Återhämtning behöver vi varje dag. En stunds meditation, guidad avslappning såsom Yoga Nidra och skärmfri nedvarvning på kvällen kan göra stor skillnad för vårt nervsystem och därmed även lymfsystemet.

Prova yoga för lymfsystemet!
Välkommen till en inspirerande och återhämtande eftermiddag med Slow Flow, egenmassage, andningstekniker (Pranayama / Breathwork - återigen kärt barn har många namn!) samt guidad Yoga Nidra.
Söndag 24/3 2024
N Yoga Studio i Lund.
Lär mer och anmäl dig här
Varmt välkommen!
Comments